School: Meall an tSrutháin (roll number 2117)

Maulatrahane, Co. Cork
Dll. Ó Luasaigh

1. Is ar éigin atá ceanntar in Éirinn na bhfuil cúntais le fághail ann i dtaobh saidhbhreas éigin ata i bhfolach ann. Ta a leitheád sin d'áit comhgarach d'ár sgoilae. Ar Chnoc an Chuilleanaigh i bParóiste an Scibrín atá sé agus Pluais an Ghaduidhe an t-ainm a tugtar ar an áit go dtí an lá atá indiu ann. Do réir an t-seachais do bhíodh an Gaduidhe mór in a chómhnuidhe san bPluais san in allód agus bhíodh sé ag Dún - mharbhughadh is ag goid na ndaoine nuair do bhídis ag teacht abhaile ó Chorcaig taréis a gcuid ime a dhíol ann. Do chaitheadh sé na daoine bochta a mharbhuigheadh sé isteach san Dubh-Loch agus chuireadh se an t-ór is an saidhbhreas a ghoideadh sé i bhfolach fe thalamh san gcnoc. Sa deire do gabhadh é agus nuair daoradh chun a chrochta é i gCorcaigh D'fhiafruigh sé de'n chúirt an raibh aoinne ó Chuilleanach i láthair. "Má tá," ar seisean, "abair leis go bhfuil buatais