School: An Dúinín (roll number 4444)

Dooneen, Co. Cork
R. Ó Motharua

1. (continued from previous page)
    homeward journey when they were near High-Island a dispute arose between them and as the men were drunk they had some struggling in the boat. The boat captized pitching its occupants into the water. While struggling in the water one of the girls caught Tom Taylor and he could not loosen her grip, so he pulled out his pocket knife and severed the fingers from her hand. This he did to save himself. He was the only one to survive as he was a good swimmer. The others were all drowned.
    (Bean Uí Mhurchadha, Bán Íseal, a chuala an scéal so ó'n a h-athair (nach maireann)
  2. Do bhí bean in a cómhnuidhe i mBóthar an Ghleanna fadó, agus b'é an ainm a bhí uirthí ná Brighid De Barra. Do bhí trí túirní aici dhá thúirnín olna, agus aon túirnín lín. Do shníomhadh sí trí púint go leith olna sa ló.
    Do bhí feirm beag aici agus bhí caoire ar an bhfeirm. Do bhearradh sí na caoire le diamhas, agus bhí [?]loch i lár na páirce leis cun na caoire do thumadh [?] Do thógadh sí an olann abhaile cun é do shníomh. D'fhásadh sí líon leis ar an bhfeirm. Nuair a bhíodh an líon fásta suas do stathadh sí é. Annsan do chuireadh sí é ins an uisge cun é do dhreoghadh agus do sníomh sí é.
    Mairéad De Barra
    Glasheenaulin, Co. Cork