Scoil: An Dúinín (uimhir rolla 4444)

Dooneen, Co. Cork
R. Ó Motharua

Ar an leathanach seo

1. Fadó do bhí fear in a chómhnuidhe i mBán Íseal darabh ainm dó Tadhg Ó Mach Chárrtaig. Oidhche amháin do chuir sé gábhail féir ar chnoc ós cómhair a thighe amach. Nuair a tháinig na cómharsain a bhí in a gcómhnuidhe in aice an fhir, go dtí an áit san oidhche, do chonnacadar an gábhail féir ar an gcnoch, mar bhí an ré ag soillsiú agus cheapadar gur sprid a bhí in-a seasamh ann. Do bhí eagla ortha agus ghlaodhar ar na cómharsanaibh go léir in-a dtimcheall Rugadar ar phící agus ag bhatáibh agus ritheadar fé dhéin an sprid chun é do mharbhú. Níor chorruig an fear. Níor chuimhnig Tadhg féin gur chuir sé an féar ann agus bhí sé féin ad'iarraidh é do mharbhú. Do chaitheadar mór chuid de'n oidhche ann. Nuair d'eirig an mhaidin, do chonnacadar an beart féir agus bhíodar ag gáire fútha-féin.
    Bean Uí Laoghaire
    Bawnishall, Co. Cork