School: Inis Cléire, Dún na Séad

Cléire, Co. Cork
Donncha de Búrca

1. (continued from previous page)
    fadó agus gur chuir sé cruithneacht Lá 'le Ciarán agus go raibh sé marbh an maidin ina dhiaidh sin. Tá Ciarán mar ainm air an chuidh daoine igCléire anois.

Cáit Ní Drisceóil
    Cumolán
    Fuaireas ó Chiarán Ó Drisceóil
  2. Fad-ó-shoin agus is fad-ó-shoin é ó chuir Náomh Chíarán an galan atá le feiscint indhiú in a sheasamh i mbonc na trágha, agus do bhí srathán uisce a' rith sios ón ngalan ag dul amach sa bfairrghe. Is mó íaschaire ríamh ól deoch sa tsrathán san le lían gabhail thairis. Is ar sin a glaodtar uisce thobhar Chíaráin. Tugann foth duine turas ag an galan óidhche Láe le Chíaráin agus tugann síad chuidh den uisce abaile leo chómh maith, mar tobhar beannuighthe is ead é. Fad-ó-shoin sa tseana shaoghal do thaghadh báid stróinseara as ballaibh eile ag déanamh bíaiste íascaigh go Chléire ar fead rátha an Fhóghmhair, agus bé trágha Chíaráin an uneadh studéir a bhí acha. Ní raibh ché ná falla an úair sin ann, ach an ball go léir in aon rith amhain. Do tharlaidh óidhche ins na hóidcheanta go raibh sí ghaóthmharach garbh agus níor fhágh aon bhád an chúan an óidhche sin. Do chuir gach aon fhear eanchaire ón na bhád féin, agus téidh ar dtír cun íad do bheith siúiráltha i gcóir na hóidhche. Do chuir duine des na stróinséirigh ceann a téide ar Galan Chíaráin
    Seósamh Ó Nuallain
    Cnocán an Choimhthigh, Co. Cork