School: Inis Cléire, Dún na Séad

Cléire, Co. Cork
Donncha de Búrca

1. (continued from previous page)
    innsint sgéul, agus mar sin dóibh, nuair a bhíodh i ndinnéar caiththe aca. Acht bhí aon fhear amháin ann agus do sín sé é féin ar fleasch a dhroma agus do chuir sé a hata anuas ar 'agaidh, agus do tháinig musún codhlata air. Na cómhrádhaithe go léir a bhí aige do connachadar luch ag teacht amach ó'n na hata agus ag siúbhal ar claoidhe a bhí amach san abhainn. Do suibhalaigh an luch amach ar an gclaoidheachán agus bhí cloch ar bó liadhar amuigh ar a bhárr. Nuair a chuaidh sí chómh fadha leis an mball sin, do chas sí isteach arís; suas fé'n na hatha. Do dhúisig sé annsan agus dubhairt sé gur ghreannmar an taidhreamh do deárnaidh anois dho. Dubhairt sé gur taidhrigheadh do go raibh sé ag siúbhal amach ar an gclaoidheacháin san anois agus nách mór ná'r cailleadh é san abhainn. Do dhéarnaidh na daoine amach annsan; gur an luch a chonnachadhar roimhis, gur bé sin an t-anamh d'fhág an fear agus do bhí ag siúbhal amach ar an gclaoidheachán. Do chaith rud éigin i bheith ann agus sé céudh fear dhá fheiscint á thuitimh amach.
    Bhailigh: Máire Ní Drisceóil, Cumolán Thuaidh,
    Fuaireas ó: Thomás Ó Síotcháin, Cumolán.
    Fuair sé sin é ó: Thadhg Sheamais Chormaich. Do bhí sin ag feuchaint air ag tuitimh amach. Tá sé marbh le trí fichid bliain. Do bhí sé (80bl.) ag fághailth bháis.
  2. Timcheall le hocht mbliadhna deag agus Samhain seo, do bhí bádh ó Chléire go nglaodhaidís an "Tomás Sheósamh" uirthi, síos i nDún na Séad agus ceárdaighthe ag obhair uirthi, agus chuireadhar ineall nuadh inti. An lá seo, nuair a bhí sí críochnuighthe agus an ineall nuadh curtha isteach inti. D'fhág sí Dún na Seadh timcheall lena haon a chlog sa lá agus do tháinig na hinealleóirí a bhí chur isteach an ineall
    Máire Ní Drisceóil
    Comalán, Co. Cork