School: Inis Cléire, Dún na Séad

Cléire, Co. Cork
Donncha de Búrca

1. (continued from previous page)
    tighthe. Do bhí dhá bád a bhí tarraiche suas ar an dtráig ar fead cúpla bliain agus do bhí an taoidhe chómh árd san do thughadh amach an cuan iadh san leis. An maidhin na diaidh sin bhí sidhe gaoithe ann is do tóg an gaoth bád sé maidhe a bhí air an dtráig, suas san aer is nuair a táinig sí anuas do briseadh na smidiríní í.
    Bailig: Caitlín De Búrcha, Cumar
    Fuaireas o: Ristéard Ó Ceallaigh, Cumar
  2. Matalogh

Ins an aimsear fadó nuair a bíodh na loinge móra seóil ag teacht aniar ó Canada lán do cruithneacht is do admaidh do stad ceann acha lasmuigh do Cléire cun pilóite d'fághailt. Conaic pílóite Oileán Cléire i agus iad a gáitear is do fuaireadar ullamh agus do cuireadar síos bád a bhí an an dtráig achu ach slán mar a ninnfear é sar a sroiseadhar an longh do iompuigh an bád a bhí achu agus cailleadh iad. Siadh na daoine a cailleadh ná, Tomás Ó Drisceóil, Tadg Ó Ceadagáin, agus Concubhar Ó Briain.

Caitlín De Búrca
    Cumar,