School: Inis Cléire, Dún na Séad

Cléire, Co. Cork
Donncha de Búrca

1. Bhí bean ann fadó, agus bhí sí damanta. Do bhíodh sí ag cur sgannradh ar ngach aoinne a thagadh na threó. Bíodh an sagart ag faire uirthi i gcómhnuidhe chun fiafhraidhe di, dé'n cúis ina mbíodh sí ag cuir sgannradh ar ngach aoinne. Pé sgéal é aon oidhche amháin do bhuail se léi. D'iarr sé di dé'n cúis ina raibh sé mar sin. Dubhairt an sagart léi go gcuirfhedh sé go Carraig Aonair í. Dubhairt sí leis á gcuirfheadh ná leogfhadh sí aon árthach tháirse gan í bhágh. Dubhairt sé léi go gcuirfheadh sé féin i mball í ná feadfhadh sí aon díobháil a dhéanamh. Deirtear gur chuir an sagart go dtí an Muir Dearg í, nú áit éigin ina dhiaidh sin.
    Bhailig: Proinséas De Búrca, Trá Cíaráin
    Fuaireas ó: Dómhnall Ó Céadagáin, Coinlín