School: Inis Cléire, Dún na Séad

Cléire, Co. Cork
Donncha de Búrca

1. (continued from previous page)
    Tá caisleán sa gairdín, do chuimhneóchadh sé na céadta, ní chuimneóchadh sé mise ná leath mo chuid éadaigh.
    Freagra: - Monntán Siongán.
    Ceist do chuir tuaththach ar sagart, is do chuaidh dé'n Easbog é réidhteach: dritháir do bhí ag dritháir m’áthar, is níor b'uncail dómhsa an té sin.
    Freagra: - T’áthair féin.
  2. Sranncán
    Sixam, Saxam, seanabhó buidhe, an mó mach déag a rugadh don rí. Dhá mhach déag i coimeád a' tige, is sgeimhin sí féin amach 'na piseóigin grándha buidhe.
    Tusa tabhairt na mhiúntas, na peacaí bíodh ort féin. Bíodh do rabha do mhnáibh i domhain agat, agus beidsa ar mo adhmhar féin.
    Aoibhinn do lucht an eólais, mar is dóibh is aithnid Dé, an cnuc is aoirde sé is fuaire, cé gur dó is goire don grian.
    3. products
    Seamus Ó Drisceóil
    21
    Comalán, Co. Cork
  3. Do bhí bean ina chomhnuidhe sa Gleann i gCléire timcheall le dachad bliadhain roimh bliadhain an “Gorta”; bliadhain go dthughtaí an “Samhradh Daor” air. Do bhí na fir amuigh ag iasgach uaithe agus bhí an córtha go raibh an órna[ann follamh. D’fheuch sí sa chórtha feuch a raibh oiread biadh ann agus a dhéanfadh deinéar dos na fir a bhí amuigh ag iasgach. Do bhí oiread agus a dhéanfadh iad ach sin a raibh