School: Inis Cléire, Dún na Séad

Cléire, Co. Cork
Donncha de Búrca

1. Sgéul Grinn: An Bodach Dálach : Bitheamhnach.
    Sean-draoi a bhí i gCléire sa t-seana shaoghal go raibh Bodach Dálach mar ainm air. Feile bítheamhnaigh agus árd-ropaire a beadh é. Ní stadadh sae ach a' goid stoc na gcómharsan is a gcur sa t-sáthach dó féin.
    Bhí trúir inghean aige. Síghle, Míréann agus Muireann a bhí ortha agus do deimhin bhídís chómh páirteach sa bitheamhantaigheal leis féin. Oidhche amháin do rug na buachaillí craobhacha ar bhoin an Bhodaig - bó ruadh - agus chasadar braithlín ban uirthi. Annsan chomáineadar isteach sa mhacha chuighe í. Nídh nach ionghnadh nuair a fuair an bhó í féin sa mhacha do bhuail sí cómhla ar doruisle ná adharca. Tháinig an Bodach amach agus nuair a chonnaic sé an bhó bhan, shíl sé go raibh aige. Rug sé ar an grafán agus thug sé idir a dá shúil dí é. Thuit sí na phleist. Cuadar a gceathrar agus tarraigheadar isteach i lár a'tighe í lén í cur sa t-sathach. Nuir a chonnaic an bodach connus mar a bhí, "Dar fia, a Shíghle, a Míreann is a Mhuireann", ar seisean, "sí ar mbóin féinig a fuair an buile."
      2. people
    Cáit Ní Drisceóil