School: Inis Cléire, Dún na Séad

Cléire, Co. Cork
Donncha de Búrca

Ar eagla d'úrlar-sa bheith scuabhtha,
    Ná úrlár na mnaoi úd thall."
    Bliadhain ó'n lá san do ghaibh sé an bóthar arís, agus ní raibh i dtig na mná saidhbhre ach croídhtín gan díon gan cómhla. Chuaidh sé isteach sa tig eile agus bhí leanbh sa chliabhán agus crut an t-sonais ar an dtig. D'iarr sé ar bhean a'tighe cad d'imtig ar muinntir a tighe eile.
    "Tháinig ár orra", ar sise. "Beul", arsan fear, "is mise Bráthair Fith-innis, agus is le Dia an leanbh san agus caithfidh sé gabháil le teagasg an chreidimh.
  2. Sgeul an Fhile
    Do ghaibh file isteach go tig feirmeóra sa droch-shaoghal agus d'iarr sé ar bhean a'tighe, a bhí ag crúdh na mbó sa macha iostas na hoidhche uirthi: "Tabharfad agus fáilte" ar sise, "ach dein rann." "Seo," ar seisean: "Chím dhá chruach dúbha den mhóin; Dhá chapall córach, dhá choin, d'á phreachán níos duibhe nán gual, Dhá mnaoí, Dhá bhuaraig agus dhá bhoin."