School: An Clochar, Baile Caisleáin Bhéara (roll number 13762)

Castletownbere, Co. Cork
An tSr. M. Rosáraí

1. Fuaras an t-Eolas seo ó Sean Ó Murchadha, Sean Baile Léith, Baile an Easa, Baile Chaisleán Béarra
    Tuiteann féile Naomh Eoín ar an 24 adh lá de mhí Meithimh. Is féile Eaglaise é agus féile náisiúnacha leis.
    Tá a lán nós ag baint leis an tráthnóna roimh ré. Lastar teinte cnámha ar an dtaobh de'n gháirdín as a thagann an ghaoth, i dtreó is go raghadh an deatach treasna na páirce agus má théigheann deirtear go mbeidh gáirdín maith sa'n áit sin, agus scartar uisge coisrichthe ar an gháirdín leis.
    Lastar teine cnámh leis taobh amuigh de chró na mbó agus toimeántar na ba thart agus léimeann na daoine thart leis. Deinntear na ba agus na daoine do bheannughadh leis le h-uisge coisrichthe.
    Deintear cró na mbó agus an tig cómhnuidhthe do bheannughadh leis.
    Nuair a bhíonn tuitim na h-oidhche ann téigheann na daoine amach ag féacaint ar an deatach go léir agus má bhíonn an oidhche go ciúin bíonn sé bailighthe ag bun an cnuic agus an ghealach ag soillsií ortha a dhéanamh níos gile.

Máire Ní Mhurchadha ( Failleán)
    Máire Ní Mhurchadha