School: Baile Caisleáin Bhéara (B.) (roll number 4843)

Castletownbere, Co. Cork
Pádraig Ó Néill

t-úrlár fuar agus tuighe mar coir leabthan acu.

Faidl Darach
    Faidhl inaice an scoile nuaidhe agus inaice na reilge leis iseadh an faidl seo. Deirtear go raibh cúpla crann daraighe ag fás ar a barr fadó.

Gleann Truim
    Gleann deas beig isead an Gleann so ag bun Cnuic an Fhiolair agus isé an cúis go bfuil ainm sin air ná go raibh an trom ag fás go fluirseach fado. Taid siad ann anois pe sceal é.

Sidhe-Isleán
    Do réir na sean daoine connachtas na "daoine maithe" ag sugradh anso fado istoidhche. Saghas laig iseadh an ait.

Deire-mBeithean
    Is iomdha argóint do chuala idtaobh brígh na h-áite seo. D'innis an ceann des na gaedealgoiribh do bhfearr do bhí in a comnuidhe ann dom gurbh é an bríg ceart na h-áite ná "oaks and birches". Brig eile "End of birches". Geinumac (?) iolraid fado don focal beithe ná beithean.

Baile an tSeipeil
    Tá fothrach séipéil le feiscin anso fós agus do bhí na daoine ag teact amac as an séipéal so tar-eis Aifrinn nuair do
    Bear, Co. Cork