School: Baile Caisleáin Bhéara (B.) (roll number 4843)

Castletownbere, Co. Cork
Pádraig Ó Néill

Cathair Garbh
    Cathair Garbh:-
    Ceanntar taobh thiar Baile Caisleain Bearra iseadh é agus inaice Coille Moire Dunbaoi. Daoine Garbha do bi ann fadó ag cur isteach ar taisdailidhthe trialltha an róid
    Cuain na Glascon
    Moinéir do bhí ann fado n'a cleachtuighadh conta Ui Shúilleabháin Beara a gcuid reatha
    Cnuc Cuara:
    Sliabh ard idir Bearra agus Cill na Manach Dá bfeictí ar an gcnoc so cífi na cuara imline[?] ar a bharr go soiléir go mor mor tar eis dul faoi na gréine
    Cúm Íseal
    Lag[ doimhin idir Mioscais agus Sgiach isead an cúm so agus nuair fheacann tú suas ar ceáctar do dhá thaobh cítear duit go bfuilir[?] ibhfad síos ar fad
    Mioscais
    Sliabh Ciríneach isead an sliabh so thar milte troig ar aoirde agus e in a sheasamh ina aonar i. ag eirighe suas as an machaire nó réidh, agus nuair a bíonn scamaill air a bhárr feacann an sliabh anuas ar an macaire go feargach agus go fiocmar.
    Bear, Co. Cork