School: Baile Caisleáin Bhéara (B.) (roll number 4843)

Castletownbere, Co. Cork
Pádraig Ó Néill

1. Tosúochad [?] mo scéal ag Beal an Chuain agus taobh istig den Beal tá 'Cuaisin na Cille', agus an cúis go bfuil an ainm san ar an áit na go raibh ceal nó seipéal beag ann fadó.
    "Faidl [?] na mbó - Bionn na ba ar bhárr na faidl[?] os cionn na fairge gac lá brothallac sa tsamhradh cun iad féin do cosaint óna chuile [?] cealgacha [?]
    Caol na mBallach idir "Carraig an Cabhaltaigh" agus Dromh. Croi na mBallac idir Carraig an Cabhaltaigh agus an mintir. Bionn sruthán mara ann nuair a bíonn an taoide ag teacht agus ag imteacht agus an ait lán de ballachaibh no saghas éisg. Sin cuis go bfuil Caol na mBallach air.
    Carraig an Cabhaltaigh os cómair amac ón sean-chaisleáin Dúnbaoi. Sin carraig mór agus cabhail mhór [?] focal Bearla ata [?] "Colt" agus cuireadar saghas branaig bhig iarrainn ar barr pola ar an gcarraig cun an ainm béarla do buanú
    DÍSEART:
    Cnuc íseal inaice Béil an Cuain ar an dtaobh thiar de'n Béal an Cuain iseadh é agus sé an cúis go bfuil an ainm sin air ná go bfuil sé ibfad o Gliogar[?] na catharach do dhí taobh thuaidh de i.e.
    Bear, Co. Cork