School: Naomh Ceitheach, Runnamoat, Ballymacdurley (roll number 8499)

Runnamoat, Co. Roscommon
Gráinne, Bean Uí Neachtain

1. (continued from previous page)
    ag munadh an Fíor Creidimh dos na duainibh bhí roilic? ann insan áit sin & cuirtí na daoine annsúdh. In aice na h-áite sin bhí sean bhean in a comhnuidhe. Tharla lá gur tháinig an Naomh Pádraig don áit sin & nuair a chonnaic sé an roilic do thug sé a beannacht dó.
    Bhí a sean bhean ag féachaint air ag déanamh an ghnímh sin. Casadh an Naomh. Chonnaic sé a sean bhean & do labhair sé léithi & dubhairt sé "Nuair a gheobhaih tú bás ní bheidh turas fada le déanamh agat. Is dócha go gcuirfear ins an roilic seo"?.
    "Ní bheidh ar sise ag magadh faoi.
    Do shín sí amac maide a bhí fén a asgal aice a baineadh sí usáid as an maide sin nuair a bhíodh sí ag déanamh lín éadach & dubhairt sé ag teasbaint an maide dó. "Faid an maide seo fé dhó".
    Tháinig cutach feirge ar an Naomh & dubairt sé "Nuair a chuireas tú acht an meid suime i mo chuid oibre beidh turas níos fuide le déanamh agat. As go brach leis an Naomh annsin go dtí gur shrois sé Cnc Furáin & nuair do leag sé súl air do líonadh a croidhe le grádh leis an áit sin. Do chuir sé Teampul & roilic ar bun annsúd.
    Kiltultoge, Co. Roscommon
    Brian Brún