School: Clochar na Trócaire, Roscomáin

Roscommon, Co. Roscommon
An tSr. M. Fionnbharra

1. Bhí beirt fear ag treabhadh fadó agus an fear agus fear a bhí ag treabhadh thug sé an ceacht i n-aghaidh cruca óir agus san am sin do bhíod spidán ata glanadh an céachda agus sáith sé an spudán san áit a raibh an cruca óir ar ucht is go bhfuigheadh sé sa tráthnóna é nuair bhéadh sé ag sgur mar níor mhaith leis roinnt leis an bhfear a bí ag tiomáint na gcapall. Nuair a sgur sé sa tráthnóna is nuair a chuaidh sé ar thóir an pota óir bhí spudán sáithce ins chuire scríobh dar tréabh aé an lá sin agus caill sé thúirle le tháirle