School: Clochar na Trócaire, Béal Átha na mBuillí

Strokestown, Co. Roscommon
An tSr. M. Olivia

1. Is minic na géanna fiádhaine le feiceáil 'sa gceanntar seo. Ní dheinidh uibheacha a bhreith ná gor anseo ach imthigheann leo go hAlbain. Nuair a chítear ag teacht arís iad, comhartha droch aimsir seacha 'seadh é.
    Déanann na lachain fiadhaine neadracha sna riascaibh cómhgarach do loch nó abhainn mar a mbéirid a gcuid ubh agus déinidh gor ortha.
    Béireann an chuach ubh i nead éin eile, ní déanann sí nead di féin in aon chor. Déanann an fháinleog a nead fá dhíon na dtighthe agus an dreoilín 'sna tomaibh beaga. Baineann siad feidhm as caonach agus duilleoga feoidhle le n-a ndéanamh.
    Comhartha droch aimsiré é na
    Cáit Ní hAodha