School: Clochar na Trócaire, Béal Átha na mBuillí

Strokestown, Co. Roscommon
An tSr. M. Olivia

1. Bíonn na h-aontaighé áiteamhla ar siubhail i mBéal Átha-na-mBuilli agus Roscomáin.
    Is ins na sraideanna bhídh in ionad i bpairch an aonaigh mar ní bhíonn mórán stuich ann.
    Ceannuighthear an chuid is mó des na beithidhigh is fearr sa mbaile ar an bfeirm agus 'céim ar siar' seadh é seo dos na h-aontaighte a choiméadar ins na bailtibh móra.
    'San t-sean aimsear bhíodh n ah-aontaighe i dTulc agus Baile an Fheádha. Cuireadh toirmeasg ar aonach Baile an Fheádha mar gheall ar na trodanna bhíodh ann agus freisin an grascar i measg lucht an aonaigh go minich.
    Do bhíodh rásanna ar siubhal ann fréisin ar feadh trí lá agus ar feadh an ama seo ar fad ní raibh aon teora leis an troid agus bualadh le bataí droighneaín.
    An duine a cheannuigeann na h-eallaigh bíonn air cead díol agus ceannach a íoc orra ach ní bhíonn air é a íoc ach céithre h-uaire sa bhliain mar atá, Meadhon Fóghmhair, Mí na Samhna, Bealtaine
        1. trade
    Caitlín Ní Chróinín