School: Clochar na Trócaire, Béal Átha na mBuillí

Strokestown, Co. Roscommon
An tSr. M. Olivia

1. Bean Uí Locháin (68 mbl.)
    Moher
    Béal Átha na mBuillí

Tá roilg Lios an Dubhthaigh, Baile in Doire, Cluain Locha Fhinn is Buimlin suidte ',san bparróiste seo. Tá sean mainistear i Lios an Dubhthaigh agus deirtear gur áit cómhnuidhthe carad Naoimh Bhrighde a b'eadh é i bhfad ó shoin. Tá sé ráidhte freisin gur thug Naomh Brighid cuairt chuig an tigh seo, agus tá an slabhra le'n a cheangail sí a h-asal le feiceál fós.
    Sean fhóthrach 'seadh an teach anois agus é clúduighthe le h-eidhnean. Tá treó anioir ar an roilg.

Tá gairéid cloiche i roilg Buimlin. Deirtear gur annseo atá na fir naomhtha a raibh cómhnuidhe orra san mainistir fadó curtha. Tá píosa talmhan taobh amuigh de'n roilg ar a dtugtar "talmhan an stráinseára", agus annseo cuirtear naoidhneáin nach bhfuil báistighthe, mar ní ceaduightear doibh bheith curtha taobh istigh san roilg.

Mary Brigid Heade
    Moher