School: Droichead na Ceathramhna

Bridgecartron or Derrycashel, Co. Roscommon
S. Pléimeann

Bhí fear in-a chomhnuidhe i gConndae Shligigh fadó agus bhí sé an-bhocht. Ní raibh aige acht aon bhó amháin. Thuit an bhó tinn lá agus fuair sí bás. Do bhí aithmhéal mór ar an bhfear acht b'é na sídheóga a thóg í.
    Nuair a bhí an bhó cúpla míosa marbh tháinig bó go dtí doras tighe an fhir. Cé'n bhó a bhí ann acht an ceann a thóg na sídheoga leo. Tháinig eagla ar an bhfear agus a mhnaoi ar dtús agus chuaidh an fear amach. Thosuigh an bhó ag rith nuair chonnaic sí an fear acht rith seisean in-a dhiaidh. Nuair a shrois sí carraig a bhí ins an bpáirc bhí poll mór a bhí cosamhail le doras ins an
    Máiréad Ní Tóibín
    Ballyfarnon, Co. Roscommon