School: Droichead na Ceathramhna

Bridgecartron or Derrycashel, Co. Roscommon
S. Pléimeann

Aon lá amháin chuaidh fear ar aonach a bhí i gConndae Liathroma...

Aon lá amhain chuaidh fear ar aonach a bhí i gConndae Liatroma. Bhí sé timcheall fiche míle ó'n-a áit féin. Nuair a bhí an t-aonach thart bhí sé go mall 'san oidhche agus ní bhéadh am aige dul abhaile arís. Thosuigh sé ag féachaint i gcóir áite leis an oidhche a chaitheamh ann. Bhí an baile-mór lán agus níor éirigh leis áit a fhágháil.
    Tár-éis tamaill thiomáin sé suas go dtí sean-teach. Ní raibh acht aon seomra amháin ag fear an tighe le tabhairt do'n fhear agus bhí taidhbhsí ann. Ní raibh eagla ar an bhfear seo roimh taidhbhsí agus tar-éis suipéir mhaith chuaidh sé go dtí doras na seomra. Bhí teine bhreágh ins an seomra agus
    Máiréad Ní Tóibín
    Ballyfarnon, Co. Roscommon