School: Clochar na Toirbhirte, Móin Chuinn (roll number 5437)

Mooncoin, Co. Kilkenny
An tSr. Philomena

1. Sgriobhta ag Annastás Ní Chatháin. Clochar na Toirbheirte
    Brat Bhrighdhe

Seo nós a thaithightear fós in áiteanna i ndeisceart na h-Éireann, go mór mór i Móin Cuinn, i n-onóir do Bhrighid Naomhtha oidhche na féile .i. Eanair a 31. Aimsightear stráice maith de lín-éadach, deintear é do spréachadh le h-uisge coisreagan. Cuirtear 'feadh na h-oidhche amach ar fál nó ar thor é. Maidin la ar 'na bhárach tugtar isteach agus cuirtear i gciméad i leaththaoibh é.
    Aoinne de'n líon tighe a buailtear breóite le taom ná tinneas, cuirtear an bratín seo Brighde leis an mball n-a mbíonn an pian a's deirtear le'na linn sin: -
    "Fé go choimirce dham, a Bhrighid Ró-Naomhtha
    Leighis mé ó'n ainimh seo, in ainm an Aon Mhic."