School: Rath Cruachan

Rathcroghan, Co. Roscommon
Séamus Diúc

1. Timcheall le ceithre scór bliadhain ó shoin bhí fear in a chomhnuidhe in aice le Dún Gar. Théigheadd sé go Sasana gach bliadhain le d'fhagháil agus qirgead do shaothrú mar bhí clann mór aige.
    Fear macánta do beadh é agus nuair a bhí sé ag dul thar an ráth mór amuigh annsoin chonnaic sé fear ina shuidhe ar thaobh d'en ráth. D'fhiafruigh sé de cá raibh sé ag dul agus dubhairt an fear leis an sgeul. Do ghlac truagh dhó é agus thug sé corrán draoidheachta dhó le tabhairt leis. Thug an teastalaidhe buaidheachas dó agus as go bráth leis.
    Ní raibh sé i bhfad i Sasana go bhfuair sé obair.
    Éamonn Mac Sheoin