School: Rath Cruachan

Rathcroghan, Co. Roscommon
Séamus Diúc

1. Suim blianta ó shoin bhí beirt dhriotháir in a gcomnuidhe in aice le Ráth Cruachain. Fágadh feilm dóibh de réir údhachta a n-atar acht nuair a bhí sé marbh níor aontuigheadar san roinnt.
    Chuadar go dtí an breitheamh leis an gceist a réidhteach. D'fhiafruigh sé diobh cioca ba shine agus labhair an duine. Cúirt na ndaoine fein a bhí ann mar bhí Black and Tans annso acht fear glic do beadh an breitheamh gidh nach raibh an céim aige agus ní raibh sé ins an ollsgoil.
    Dubhairt an breitheamh leis, an fheilm a roinnt in aon chaoi ba mhaith leis agus d'orduigh an chéad rogha a bheith ag an ndriotháir do b'óige.
    Máirtín Ó Dúbhda
    Ballyconboy, Co. Roscommon