School: Rath Cruachan

Rathcroghan, Co. Roscommon
Séamus Diúc

1. Áit go bhfuil cliú agus cáil uirthi seadh Ráth Cruachan. Chomhnuigh rígthe agus bainrioghna annso fadó: chuardaigh a lán daoine eile iad-san san t-sean aimsir; tháinig Laochra as gach áird go dtí an áit seo - feilm mhór nó mágh mór do bheadh í, acht anois tá feirmeóirí as Co. Roscomáin, Co na Gaillimhe agus Co. Mhuigheó is Co Shligigh 'na gcomhnuidhe san áit.
    Seacht gcinn is fiche de ráthaí atá san gceanntair, pluaiseanna go leór, Roilig na Riogh i bpáirc Mhic Uí Sheoin, mioscán Mheidhb i bpáirc Mhic Uí Gríobhtha agus eile.
    Taisbeán iad-san ar an Léarscáil atá curtha isteach annso.