School: Castleplunkett (roll number 15545)

Castleplunket, Co. Roscommon
Séamus Ó Domhnaill

1. (continued from previous page)
    gadaidhe eile. Do cheap an fear so gurbh é a chómharsa a bhuail é agus do bhuail seisean faoi agus d'eírigh an troid eatorra. Mar sin ní raibh na gaduidhthe go léir i sgórnach a chéile. Bhí Pislín agus Strúilín leath-mharbh leis an ngreann, nuair d'iompuigh an doras bun os cionn agus síos leis ar bhárr na ngaduidhthe. Cheapadar gurbh é an crann a bhí ag tuitim anuas ortha nó gurbh é an diabhal a bhí ag teacht le n a dtabhairt leis, agus as go bráth leo chomh tréan i nÉirinn 's a bhí ionnta agus d'fhágadar an mála óir in a ndiaidh (nó ndéigh).
    Nuair d'airigh Pislín agus Strúilín an doras ag imtheacht uatha (uafa) rugadar ar na craobhacaibh agus tháinigeadar slán. Annsin tháinig siad anuas agus rugadar an t-ór abhaile leo. Bhí fuighleach 's maoile aca annsin ó'n lá sin go lá a mbáis.