School: Castleplunkett (roll number 15545)

Castleplunket, Co. Roscommon
Séamus Ó Domhnaill

1. Bhí fear agus bean ann uair amháin agus Píslín 's Strúilín do bhí mar ainm ortha. Bhí bóin aca agus do chuireadar an bóin suas ar bhárr a' tighe leis an bhféar a bhí ag fás ann d'ithe. Thuit an bóin anuas agus bhris sí a muinéal. Annsin do ghearr Píslín agus Struilín an bóin in a píosaibh agus do chuireadar píosa thart ar gach tor cabáisde a bhí ag fás 'san ngarrdha (garraí) An oidhche sin tháinig na madraí agus d'itheadar a raibh san ngarrdha idir fheoil agus cabáisde. Annsin dubhairt Píslín agus strúilín go b'fágfadh siad a dteachín le dhul
    AT1210: The Cow is Taken to the Roof to Graze
    AT1386: Meat as Food for Cabbage