School: Castleplunkett (roll number 15545)

Castleplunket, Co. Roscommon
Séamus Ó Domhnaill

1. Bhí fear in a chomhnuidhe i gCo. Cabháin aon uair amháin. Mianach file a bhí ann agus bhí sé an-deasbhéalach, deagh-labhartha. Shíl sé nach raibh a shárughadh le fághail ar chas-chainnt nó deagh-chainnt. Bhí cáil i bhfad 's i ngearr air le chomh haithiseach, gearrabhlach agus bhí sé. Chualaidh sé go raibh a mhacasamhail féin 'na chómhnuidhe i gConnachta. Ní raibh iabh ná fuiris air, ná suimhneas i ndán dhó, go dtagadh sé ag cómhrádh leis an gConnachtach go bhfeiceadh sé cíaca ba líomhtha (liomhthaighe) teangan nó ba ghéire lann. D'éirigh sé go moch maidin
      1. poetry
    Séamus S. Ó Dómhnaill