School: Castleplunkett (roll number 15545)

Castleplunket, Co. Roscommon
Séamus Ó Domhnaill

1. D'aithris Nóra Bean Uí Cheallaigh, Carn na Lasán Teach na Ceithre Mhíle, Roscomáin, an sgéal seo leanas. Tá Bean Uí Cheallaigh anois thar deich mbliadhna 's ceithre sgór d'aois, acht níl aon Ghaedhilge aici, acht fior bheagán.
    Bhí a hathair Mícheál Ó Domhnaill, agus a máthair i ndon an teanga a labhairt go líomhtach, acht ní bhainidis úsáid aisti, acht nuair ba mhian leo ádhbhar a gcuid cainnte a choinneáil fá cheilt ó na páistibh.
    Maide leis a sgéal do chuala sí go mion - minic é nuair a bhí sí óg, agus do chreid na seandaoine ann.
    A herdsman named Páid Brennan was out in the middle of a grass ranch late one night looking after ewes in spring. He heard as it were the rushing of wind over him in the air, and the wail of a young child "Goirim agus míle coisreacaim thú" said he as was usually said when a child would fall or begin to cry. No sooner had he the
    Languages
    S.S. Ó Dómhnaill