School: Cill Rialaigh (roll number 14988)

Cill Rialaigh, Co. Kerry
Séamus B. Ó Lúbhaing

1. Tá meadar againn sa bhaile. Tá sí trí troigthe sé órlach ar aoirde agus tá sí ceithre troig timcheall na barra. Tá sí déanta le cúig bliadhna déag. Tomás Ó Conaill ó Cathair Saidhbhín a dhein í. Nuair a bhíonn mo mháthair chun cuigion a dhéanamh cuireann sí corcán mór an an dteine agus líonann sí d’uisge é agus fágann sí ar an dteine é go mbíonn an t-uisge ar fliucaigh. Annsan faigheann sí an gloinithe agus an clár agus an claibín agus cuireann sí ar an meidir iad agus taosgann sí an t-uisge isteach san mheidir. Fágann sí an t-uisge intí ar feadh tamaill agus annsan chaitheann sí an t-uisge aisti agus cuireann sí taobh amuich de’n doras í agus caitheann sí braon uisge fuar isteach intí cun í a rínseáil. Cuireann sí an bainne isteach inti annsan agus cuireann sí in aice na teine í. Má ghabhann aoinne des na chomharsain isteach an fhaid a bhíonn an chuigean sa mheidir buileann sé greas
    Séamus Ó Conaill
    Séamus Ó Conaill