School: Cill Rialaigh (roll number 14988)

Cill Rialaigh, Co. Kerry
Séamus B. Ó Lúbhaing

1. Tá meadar againn sa bhaile, agus tá sí trí troighthe ar aoirde, ceithre troighthe go leith sa tímcheall ar barra, agus cúig troighthe go leith ar bun. Tá sé trí bliana déag ó deineadh í. Do dhein Tomás ó Connaill í ó Chathair Saidhbhín. Bíonn chúdach agus gloinithe agus claibín ag gabháilt leis an meidir. Bíonn an gloinithe saidhte síos tríd an clúdach agus an claibín anuas ar an ngloinithe. Deinimíd cuigean gach seachtmhain sa gheimhreadh agus dhá uair sa t-seachtmhain sa t-Samhradh. Deineann mo mháthair an mheadar do scóladh sar a gcuireann sí an bainne isteach innti. Nuair a bhíonn
    Séamus De Faoite
    Buaile Uí Chuill, Co. Kerry