School: Cill Rialaigh (roll number 14988)

Cill Rialaigh, Co. Kerry
Séamus B. Ó Lúbhaing

1. Bhí fear na chomhnuidhe fadó ar an gCaladh gur bh’ainm do Dómhnall 'ac Seáin. Leath cheithirneach do b’eadh é.
    Do bhí seisión i dTráigh-Lí agus tháinigh sgéala chuigis chun dul ar a gCóiste. D’imthigh sé ar maidin chun bheith i dTráigh-Lí i gcóir lae lár na mháireach. Bhí capall iallait aige agus nuair a shrois sé Cill Orglan bhí sgéala na choinnibh ón seisión ná raibh aon chúram dhe.
    Thug sé furmhór an lae sin i gCill Orglan. Do bheir moill air ag cur set nua iarrain fé na chapall. Do bhí an deirnighe aige ag gabháil tríd an gCathair agus an oídhche dubh aige gabháilt an bóthar abhaile. Bhí áit de’n bhóthar ná raibh aon chlaidhe leis an bhfairrge go gcaithfeadh sé gabháil tríd an
    Mícheál Ó Conchubhair
    Occupations