School: Baile 'n Sceilg (B.)

Baile an Sceilg, Co. Kerry
Seán P. Ó Súilliobháin

1. (continued from previous page)
    agus a bhfuil dím ó an Snáidmh go Bólus. D'imthig sí uaidh go maisúil agus do thug sí chuige go flaithiúil babhla breágh. leamhnachta mar do cheap sí go bhfaigheadh Eoghan a ghuidhe agus go mbeadh ím na gcómharsan aicí.
  2. Do bhí bheirt i n-Uíbh Ráthach fado gurb ainm dóibh Cluasach ó Fáibbhe agus an Ceannuidhe Fionn. Gaiscídheach fir dob ead Cluasach ó Fáilbhe agus fear ana ghéar ana éiseacthiúl dob ead an Ceannuidhe Fionn chun dul amach ar gach nídh. Ach níor chuaidh se amach riamh ar oidhche fada Fhóghmhair na ar inntliúlachth ban na cá déigheann an taoide nuair a thrághann sí. Ba mhaith leis fhághail amach cá raibh bun na spéire. Do dhéin sé féin agus Cluasach ó Failbhe long. Chuireadar biadh trí seacht mbliadna.
      1. poetry