School: Baile 'n Sceilg (B.)

Baile an Sceilg, Co. Kerry
Seán P. Ó Súilliobháin

1. (continued from previous page)
    maith agam í cur anois ar seisean air eagla go gchloiseadh aoinne agus bead náire fachta go deo agam.
  2. Do bhí fear maith láidir sá náít seo fado darb ainim do Tomas Ó Séághdha - greasaídhe dob eadh é. Do tainig duine muintreadh do ó Gleann Chárthaig go dtí an patrún. Fear do mhuintir Mathúna dob ead é. Do bhí dream eile darb ainim doibh na Casúraig ó Íochtar Cuath agus tanadar san go dí an pátrún chómh maith. Naomhaide dob ead iad lé na chéile agus do bhuail na Casúraig macaídhe Mathúna. Do cuaid sé fé dhéin Tómás O Séaghdha an oidce sin agus do innis dho gur bhuail na Casúraig é. Seadh arsa Tómás amaireach bfeidir lé conghnamh dé. Do chuadar a chodhladh an oidce sin agus do eirígheadar air maidin. Nuair a bhí a mbreicfeast itte aca do bheireadar air a maidí agus do biodar aca maidaí druíghean agus
    Seamus O Suilliobháin
    Cinn Aird Thoir, Co. Kerry