School: Baile 'n Sceilg (B.)

Baile an Sceilg, Co. Kerry
Seán P. Ó Súilliobháin

1. Duine bocht do bhí ag tabhairt an bhóthair ar agus ualach gainmhí aige ar asal. Do chasadh píopaire air agus duine eile. Do gheall an píopaire smut do thobac a thabhairt do ach amhran a chana. Ag tabhairt an slighe air do chrom sé ar a amhrán agus seo mar adubhairt sé. Do casadh orm dí treasna na slighe, bhí mo asailín chríodna traochta. Bhí gainmh na dreoidthe treasna na mbruinn agus gan coirce na chuinn cheala. Fearaidhe an grinn do phíopa go mata. Tobac ó bhaois mar a dhíol thoigfidh na daoine á phlé sin.
  2. Do chomhnuigh ministir fadó thiar sa Ghleann. Bhí sé na thigearna talmhan leis.I gceann scathaibh aimsire do cailleadh é.Tamaill taréis é cur do ghaibh an sagart paróiste agus an sagart óg fé dhéin an tighe ag máirseál. Ba bhrothallach an chistin a bhí ag an fear shuas arsa an sagart paróiste leis an sagart óg. D'fhreagair an sagart óg é annsan
    Seán Ó Súilliobháin
    An Com, Co. Kerry