School: Baile 'n Sceilg (B.)

Baile an Sceilg, Co. Kerry
Seán P. Ó Súilliobháin

1. (continued from previous page)
    sé an stoca idir dhá lic. Do beir se air ceann an stoca chun é thógaint act do bí sé lobhtha agus do phleasg sé. Dtimig an tór go léir lé fánáidh trí na leacacha agus ta se riamh ó shoin agus sin é an slíghe go bfuair an cnoc a ainm
  2. Bhí aimsir fadó go dtugtaí aimsir na bPéin Dlighthe ortha. Do bhí an Sasanac a diarraidh an Creideamh Caitilícidhe a glannadh amach as Éirinn. Ins an am san is é an luach a geóbhfaí ar ceann mac tíre ná cúig púnt, agus is é sin an luach céadhna a geóbfaí air ceann sagart. San am gcéadhna bhí fear na chómhnaidhe i bParóiste na Cathrach agus bhí triúr mac aige. Bhíodar ana bhocht sa tsaoghal, agus óidhche áirithe do chuimhnuigheadar air sheift cun airgid a dhéanamh, agus bé seift é sin ná sagart a mharbhúghadh. Is é an áit a bhí an sagart na chómhnaidhe ná
    Mícheál Mac Criothain
    Cill Urlaí, Co. Kerry