School: Baile 'n Sceilg (B.)

Baile an Sceilg, Co. Kerry
Seán P. Ó Súilliobháin

1. (continued from previous page)
    na bhfuaireadar é. Nuair a dhúisig sé ar maidin Dé Domhnaig, bhí na daoine ag dul go dtí an t-Aifreann agus dimthig sé leis i n-éinfheacht leó. Is é an seanmóin a bhí ag an sagairt an Domhnach san, na mar gheall ar Ifreann. Sheasaiomh sé seo suas agus dubhairt sé, ná raibh Ifreann ceathrú cómh olc agus deir siad é. Go raibh sé féin taréis seachtmhain a chaitheamh ann, agus go mairfea sé go deó ann.
  2. Bhí fear ann fadó agus bhí ceathrar nó cúigear clainne aige. Bhí sé ana mhaith as ins an t-saoghal. Bhí mórán airgid spátha aige. Ní raibh aon áít dá mbíodh paiste talmhan a dhíol ná go gceannuidheadh sé é, ins an tslighe go raibh sé mar a bheadh tíghearna talmhan. Níor bhfada gur thosnuigh an droch shaoghal agus bhí na daoine bochta ana mhór i ngnathar ins an tslighe ná raibh aon iongnadh ach a raibh na daoine ag gud ón bhfear saidhbhir. Bhí fígheadóír bocht ag mairiúint inaice leis an bhfear saidhbhir agus bhí ceathrar nó
    Dónal De Brún
    Liam Ó Cróinín