School: Baile 'n Sceilg (B.)

Baile an Sceilg, Co. Kerry
Seán P. Ó Súilliobháin

1. (continued from previous page)
    agus do thóg a cota teine acht do mhuch sí é. Annsan dimthig sí léíthe i díarraidh buicéíd uisge agus ar a slighe di do rith girrfhíadh roimpi agus ar teacht abhaile do cualaidh sí an cuach na cúl. Tháinig sí abhaile annsan agus ní dubhairt sí aon-nídh. Seactmhain na dhiaidh sin do phós sí agus taréís an séipéal dfhághaint dóibh do thánadar abhaile agus lár na bháireach do cailleadh a fear agus do bhí ana brón uirthi rud nárbh bionghadh agus dubhairt sí léithe féin nárbh aon ana comhartha na neithe a thárla di an maidean sar ar phós sí "mar ar sise"

Do dhóghas mo cóta ar dtúis
    Connac an girrfhiadh ar an drúcht
    Do labhair an Chuach am cúl
    agus daithnuigheas féin a rúin ná raghadh an blíán seo liom
  2. Is í an gaoth aniar ndheas is mó a bheireann báisteach léi. Má bhíonn aimsir breágh chúghainn ar theacht na gealaighe ní thagaidh aon athrú uirthe go mbeidh sí lán. Má eirigheann dath dearg fé bhun na spéireach agus má scaipeann sí ar fuaid na spéireach tá aimsir breágh chúghainn. Má bhíonn na taoidí ag imtheacht ón dtalamh tá cómhra aimsir breágh ann. Má bhíonn an gamhnach nó tráig phraisce ag cainnt
    Séamus Mac Cárta
    Cill Rialaigh, Co. Kerry