School: Baile an Sceilg (C.) (roll number 8350)

Baile an Sceilg, Co. Kerry
Bríghid Ní Fhianachta

1. Do bhí fear agus bean ann aon uair amháin , agus do bhíodh an fear amuigh na h-aon oidhce go maidean ag imthirt cartaí. An oidhche seo, do bhí sé amuigh go maidean, agus do bhí sé tamall maith de'n mhaidean sar ar éirigh sé. Do bhí an bhean dá h-ullamhú féin i gcómhair an Aifrinn agus d'iarr an fear uirthia bhricfeast a fágailt ullamh dó ,ach n'fhéadfadh sí é.,, mar bhí breis deabhaidh uirthe. D'éirig aragóint eadtortha, agus sé an rud a dubhairt sí sin ná, bheirim-se an diabhal mo chuid den ghnó, agus sé an rud a dubhairt an fear ná bheirim-se do Dhia mo chuid féin den ghnó. Seadh d'fhan an scéal mar sin ,agus i gcionn mhí nú dhó do rugadh cúpla do' n mhnaoi. Do bhí duine acu 'na dhuine agus duine eile aca 'na ghabhar. Nuair a fhásadar suas, d'imthig an gabhar leis chun an chnuic ,agus do chuaidh Cearhall i 'n aimsir agus b'é a ghnó ag aodhaireacht bó, Do bhí sean -duine sa tig , agus lá amháin dubhairt sé le Cearbhall an tseana bhó riabhach a fhaire amáireach. Seadh, nuair do bhí Cearbhall ag tiomáint na mbó amáireach, d'fhair sé í, agus sé an rud a dhein sé ná biológ
    Síghle Ní Shúilliobháin
    Bríghid Ní Leathlobhair