School: Baile an Sceilg (C.) (roll number 8350)

Baile an Sceilg, Co. Kerry
Bríghid Ní Fhianachta

1. Do bhí sagart ann fadó agus bhí sé ag léigheadh an oidhche seo, agus bhí tamall de’n oidhche caithte nuair a bhraith sé uaidh ceann de sna leabhair a dhearmhad sé sa tSéipéal. Dubhairt an cailín aimsire leis go raghadh sí fé na dhéin. Dubhairt an sagart léi go raibh sé ró-dhéanach san oidhche, ach d’imthig sé fé dhéin an leahair.
    Nuair a tháinig sí go dtí an Séipéal d’oscail sí an dorus. NI raibh aon ghlas air, mar ní bhíodh glas ar séipéal an uair sin. Nuair a bhí sí ag dul fé dhéin na h-Áltórach chualaidh sí an coisidheacht roimpi, agus níor stad sé gur bhain sé an Áltóir amach. Cad a bheadh ann ach gabhar, agus tá sé ráidhte riamh ó shoin nuair a théigheann gabhar sa teampall ná stadann go dtéigheann go h-Áltóir. Ach níor chuir san aon eagla ar an gcailín. Do bheir sí ar an ngabhar, agus chaith sí anuas don Áltóir é, agus thug sí léi an leabhar. Nuair a bhí sé ag teacht thar n-ais chonnaic sí na daoine sínte ‘na srathanna ar an dtalamh. Dubhairt duine acu léi deoch a thabhairt ‘na bhróig chuige. Do thug. D’ól sé é. D’fhiafraigh sí dhe cad a d’imthig ortha. Dubhairt go rabhadar ag troid agus seo mar a dhubhairt duine acu.-
    Triúr agus cúigear ó’n Scairt,
    Fear agus a sheachtar o Bhórd ó Fhínn,
    Siad do dhein an chortha ceart,
    Ar bhínse ais ar bruach na Síon.
    Do chuaidh an cailín abhaile go dtí an sagart, agus thug sí an leabhar do. D’innis sí a sgéal don sagart cad do bhuail roimpi
    Síghle Ní Drisceóil
    Bríghid Ní Leathlobhair