School: Baile an Sceilg (C.) (roll number 8350)

Baile an Sceilg, Co. Kerry
Bríghid Ní Fhianachta

1. Bhí rígh ar Éirinn uair agus bhí sé do dhlíghe aige nuair a phosadh an mac go gcaithfeadh sé athair a chur chun báis. Bhí aon bhuachaill amháin ann agus seacht mbliana sar ar phós sé dhírigh sé air bheith ag déanamh tig fé thalamh. I gcíonn seacht mbliana bhí sé déanta aige agus chuir sé an t-athair an nuair a bhí sé liúnach ar phósadh agus phós sé annsan. Bhí ag eíríghe leis go maith ach bhí an rígh ag cuímhneamh ná fuair sé aon tuairisg gur mhairbh sé an t-athair. Chuir an rígh tuairisg chuige dul ag triall air agus do chuaidh. Dubhairt an rígh leis
    AT0852: The Hero Forces the Princess to Say, “That is a Lie.”
    AT0981: Wisdom of Hidden Old Man Saves Kingdom