School: Achadh Tiobraid (roll number 9878)

Aghatubrid, Co. Kerry
Tomás Ó Muircheartaigh

1. (continued from previous page)
    abhaile níor chuimnig sé riamh ar na blianta ó imtig sé. Ní raibh aon súil aige ina bhean leis. Do las sé sórt éigin soluis, agus is amhlaidh a bhí an bhean ina codlad, agus ógánac breágh ina chodlad lei, agus a dá lámh mór thimcheall an ógánaig.
    Do bhuail éad agus imreas air, agus dubhairt sé go marbhóchadh sé an buacaill. D'imthig sé air, agus fuair sé sgian, agus bhí a láimh tógtha aige cun an sgian a sháth tré croidhe an ógánaig, nuair chuimnig sé ar focla an sean duine. Do rith sé isteach ina chroidhe gurbé a mhac féin a bhí fásta suas ina fhear óg, agus bí a mhach féin a bhí ann. Muna mbead cómhairle an sean duine, do beadh marbhú déanta aige. Do dhuisig an bheirt, agus do mhaireadar go sonasac as san amach.

(sgéal óm' mháthair)
    AT0910B: The Servant's Good Counsels