School: Achadh Tiobraid (roll number 9878)

Aghatubrid, Co. Kerry
Tomás Ó Muircheartaigh

1. (continued from previous page)
    Fóghmhair. Bíonn an féar gan mhaith mar fionánn (?) bán agus bíonn an tanam bainnte aiste ag an mbáisteach. Ní he an tairbhe é thabhairt de capallaibh ná do stoc. Bíonn sé gan maith gan tairbhe. Sin é fat gur tugtar Fóghmhair naGéana mar ainim ortha.

RABHARTAÍ GEALA NA CÁSGA
    Sin tráigh mór ina dtriomann na tráighe go léir ar fad amach. Nuair a thagann an taoide isteach, téigheann siad ina bánta. Dá dtagadh aimsear garbh le haon ceann aca san deanfaidh sé scrios. Tagann siad timcheall lae Bealtaine cómh maith.
    "Tá an fhairrge mór ag gabháil aniar"
    as an tuille liagh ag gabháil anoir
    agus droicheadh á déanamh gan cliath
    n'féachas a riamh go dtí indiu."
    Sin é a dubhaiart an tamadán leo, nuair a bhí sé ag gabháil thársa, agus nuair nifheacha (?) sé cliath ag na ceárdaidhe fén droicead.