School: Achadh Tiobraid (roll number 9878)

Aghatubrid, Co. Kerry
Tomás Ó Muircheartaigh

do dhíol leis.
    Fadó tagadh na sagairt sa tigh, agus phósadh síad an lanamha timceall a dó a clog san oidhche, agus bhíodh sé féin i na dteannta go maidin. Bhíodh coisire aca leis - mórán daoine gaol as gach aon taobh. I tig an chailín a mbíodh an pósadh aca. Má bhíodh an cóisire aca i Máirt na hInide, téigead an cailín go dtí tig an fhair an oidhche sin roimh meadon oidhche mar níorbh ceart, dul ann aon lá de Carois.
    I lár na hoidhche, tagaidís buacaillí tuighe sean giobhall no tuige casta ortha, píosa giobail ar aghaidh gach duine aca. Dhéinidís bata rinnce do féinig tamaill. Dhein a captaon bata rinnce leis an mnaoi nua. Geibhidís ceaintín portar, leis, an Dimtigidís agus théigidís abhaile doibh féinig.
    Caiteadh an fear dul a diarraidh an cailín an maidin a pósadh í. Ní rugaidís
      1. poetry