School: Achadh Tiobraid (roll number 9878)

Aghatubrid, Co. Kerry
Tomás Ó Muircheartaigh

bíodh cuid ina seasamh leis na fallaí. Bíodh cathaoir shúgháin ag an máighisthir.
    Scoláirí maithe do beadh cuid aca, agus filí leis, nos Tomhás Ruadh, agus bhí ard mheas ag na daoine ortha. Bhí Tomhas i gceann des na sean cróithe, agus tá sé ann fós. Ní bíodh istig i scoil Thomáis anois acht beitidig. Tá sí le feisgint cois abhainn fós.
  2. Bhí Tomás ag múineadh i scoil i Farraneireach i sean cró beithideach. Bhí sean gioball casta air féin. Tháinig buachall isteach cuige, agus bhí sé ag feuchaint ar Thomás. Díarraigh Tomás de 'de an saghas duine é. "Má fheicheann tú" ars an buachaill, "gur duine mé, acht cad é an sagas duine tusa". D'fhreagar Tomás é mar seo:-
    "Tá máighistir léigheann cois abhann go múinte béasach ann,