School: Achadh Tiobraid (roll number 9878)

Aghatubrid, Co. Kerry
Tomás Ó Muircheartaigh

Páirc an Liosacháin:-
    Tá lios ins an bpáirc sin. Tá sé leathan agus cruinn leis, agus poll mar doras ag dul isteach ann. Tá an poll sin ina láir agus "flag" os chionn an phuill. Deirtear má théigeann duine isteach ann, go bfaigeadh sé poch éigin, agus go mbeadh sé ina mhairtíneach taréis oidhche.

SGÉAL I dTAOBH LIOSACHÁIN
    Bhí dúine bocht ann fadó, agus bhí cú aige. D'imthig sé as dhéirig giorrfaidh amach as liosachán. Seadh d'imthig an cú ina dhiaidh. Má imthig ní raibh aon tairbhe ag an gcú a dhéanamh cun breith suas leis. Thug an chú snap ar ceathramhain air. Má thug níor chinnibh sí é, acht ruainne de chroicheann breith ina bhéal.
    Tháinig an fear abhaile, é féin as an chú. Tig beag a bhí aige. Ní raibh aoinne ina theannta, acht é féin as an cú istig san tigh. Tamaillín taréis an oidhche tuitim thainig preabaire de mnaoí óig isteach cuige.
    AT0303: The Twins or Blood‑Brothers