School: Scoil na mBráthar, Cathair Saidhbhín (roll number 16702)

Cahersiveen, Co. Kerry
An Br. B. L. Mac Eoin

1. Sgéul:-
    Ciste Óir i bfolach
    Bhí fear sa Daingean fadó áit go nglaodhtar Báile an Chóta ar. Bhí lán tighe pháistí aige. Bhí lán dhá bhó dhe thalamh aige. Bhí sé ana bhocht. Taidhrigheadh do oidhche dul go Droichead Luimnighe agus gheóbhadh sé mórán airgid ann. D'innis sé dá mhnaoí é agus dhein sí císte órnan dho, agus d'imthig siad go Droichead Luimnighe. Do bhuail fear leis. Do bheannaigheadar dá chéile agus dfiafruig fear an Daingin don bhfear eile cár bhas do. Dúbhairt sé gur ó Bhleá Chliat é agus go raibh sé ag dul go dtí an Daingean; gur taidhrigheadh dho go raibh páirc trí chúinneach in áit go dtugaid siad Báile an Chóta air sa Daingean gur taidhrigheadh dho dá raghadh sé ann go bfaigheadh sé mórán airgid fé thor cuilinn ar chúinne na páirce. Bhí fear an Daingin ana sheana chríonna agus do choinnibh sé a taidhreamh
    AT1645: The Treasure at Home
    Tadhg Ó Conchubhair