School: Scoil na mBráthar, Cathair Saidhbhín (roll number 16702)

Cahersiveen, Co. Kerry
An Br. B. L. Mac Eoin

1. (continued from previous page)
    Sár-sgéalaidhe do beadh é leis agus sgéalta fiannaidheachta abhíodh ar siubhal aige leis. Bíodh sé igcomhnaidhe ag canadh "Caith Ní Dhuibhir" agus "An Druim Fhionn Donn Dilis".
  2. Fuair Seosamh O Maolcroidhe an cunntas seo thíos on'a mháthair féin, Bean Uí Maolcroidhe, Sráid an Droichid, igCathair Saidbhín.

SÉAN an t-SIONNAIGH
    Fear dall dob'eadh é seo. Bhíodh a bhean chéile 'na theannta igcomhnaidhe á threorú ó áit go h-áit. Aon áit go mbíodh rinnce ann bhíodh sé i láthair agus a bheidhlín aige agus b'é abí indán é sheinm. Tar éis gach babhta rinnce théigheadh sé timcheall ag bailiú na bpinginní. Théigeadh sé amach fé'n dtuaith leis agus d'fhanadh sé cúpla oidhche ins gach tig ag seinm dos na daoine ar feadh na h-oidhche beagnach. Ní thógadh sé aon níd uatha ach loisdín oidhche.
  3. Thagadh an fear sin ó Cill Áirne gach uair a bhiodh aonach ar an mbaile seo. B'é an maoidheamh ba mhó a bhíodh aige ná go bhfagadh sé Cill Áirne igcomhnaidhe in aonfheacht le carr na leitreach agus go mbíodh sé i gCathair Saidhbhín cé go dtagadh sé an t-slighe go léir de shiubhal a chos. Bhíodh truagh ag gach aoine dó mar bhí cos mhaide fé'n bfear mbocht.