School: Scoil na mBráthar, Cathair Saidhbhín (roll number 16702)

Cahersiveen, Co. Kerry
An Br. B. L. Mac Eoin

1. (continued from previous page)
    tighthe go léir fadó agus ba mhór an áis dóibh go rabhadar indán a riar féin de ropaí do dhéanamh na dion (?) do dhaingeanú agus do choimeád ar na tighthe.
    (Bhí Mícheál O Braonáin ón t-Sráid Nua, i gCathair Saidhbhín a fuair a t-eolas seo ona Aintín, Eibhlín Nic Gabhann)
  2. Bhíodh an ceard seo ar siubhal go tiugh i gCathair Saidhbhín tráth. Tá saghas cúnlaig bháin a fhásann ar na clocha ar a dtugtar duileascar agus sa t-sean aimsir baintí feidhm mór as cun baill éadach do dhathú. Deintí an cúnnlach do bheirbhiú agus sgagtaí an súghlach as annsan beirbhightí an ball éadaig san súghlach agus ba aluinn an dath crón abíodh air 'na dhiaidh.
  3. Bhíodh muileann móna laimh le Dún Aonair atá taobh thiar de Clíathán Laigeacháin. Baintí ile as an móin.
    (Mícheál O Braonáin ón t-Sráid Nua)