School: Scoil na mBráthar, Cathair Saidhbhín (roll number 16702)

Cahersiveen, Co. Kerry
An Br. B. L. Mac Eoin

1. (continued from previous page)
    ainm an t-Athair Cotter. Bhí se ina-comhnuidhe annso san t-sráid tamall mhait dha shaoghail. Bhí tigh beag déanta aige suas sa coill igCatarn san áit an nglaodhtar "Prim Rose" air. Taobh thuas den bjothar bhí an tig déanta aige bhí sé clúduighthe lepíosaí de craobh agus tuihe anuas air. BHí doirsín deas ar an tig. Cifheadh aoinne istig é agus e ag leigheamh.
    Leigheadh sé Áifreann gach aon la Domhnaig as uile. Taghadh na daoine ón Catharn thuas gach haon Domnach go dtí an t-Aifreann abhíodh ag an bhfear seo á leigheamh. Ní bhíod aon cainnt aige nuair a casad duine leis ar an bótar ach bhíod leabar paidir ina láim igcomhnuidhe.
    Nuair a ith sé a bricfeasta ar maidin is shuas ann a theighead sé. Tamall indiaidh sin fuar sé bhás annso i gCatharn Saidhbhín. Ní raibh ac beagán airgid cun fhágaint le na dearbhsiuir. Tá an carraig ann fós gur dhein sé an tig anuas air.
  2. Fadó fadó ins an t-sean aimsir nuair abí na péin-dligthe bfeidn anso in-Éirinn Do chuiridis na scgairc ináirde ar na cnuich san maile agus do bhíod seana ailaith eadaith
    Seán Ua Donnchadha
    Bean Uí Drisceoil